Met tuinverlichting geeft u uw ongetwijfeld nu al prachtige tuin nét dat beetje extra. Met hier en daar een lichtbron die zorgt voor accentverlichting creëert u sfeer, intimiteit en gezelligheid. Voor de allermooiste tuinverlichting bent u bij Lichtdiscounter.nl aan het juiste adres. Of u nu op zoek bent naar staande buitenlampen, wandlampen, grondspots in klassieke, landelijke of juist heel moderne en robuuste stijl: uw perfecte buitenverlichting vindt u in onze webshop. Bovendien profiteert u bij Lichtdiscounter.nl van de scherpste prijzen, de beste voorwaarden en de snelste levering.
Staande buitenlampen als tuinverlichting
Bent u van plan uw verlichting langs het tuinpad of de oprit te plaatsen? Dan is het een goed idee ons ruime assortiment aan staande buitenlampen eens te bekijken. Dit is buitenverlichting die duidelijk zichtbaar is, het is daarom van belang staande buitenlampen te kiezen die passen bij de stijl die u wilt voeren in u tuin. Heeft u bijvoorbeeld een modern nieuwbouwhuis, met een al even eigentijdse buitenruimte eromheen? Dan kunt u het beste voor een strakke set buitenlampen gaan, bijvoorbeeld uitgevoerd in RVS staal of geborsteld aluminium. Kies dan ook voor rechte belijningen in plaats van tierelantijntjes.
Wandlampen voor buiten
Wilt u iets minder in het oog springende buitenverlichting of heeft u te weinig ruimte om staande buitenlampen te plaatsen? Dan zijn er de praktische wandlampen. Ook deze vindt u in heel veel verschillende soorten en maten bij Lichtdiscounter.nl. Voor deze vorm van tuinverlichting geldt tevens dat het maar net is naar welke stijl u op zoek bent. U kunt gaan voor klassieke lampen, die een nostalgische feel oproepen, zoals onze collectie stallampen of een wandlamp in roestuitvoering, maar wanneer u juist voor de moderne uitstraling gaat, heeft u in onze webshop natuurlijk ook genoeg te kiezen. Stoere en eenvoudige wandlampen, af en toe robuust: u vindt ze bij Lichtdiscounter.nl
Spots voor buiten
Gaat het u echt vooral om het licht, maar wilt u wel dat dat licht vanuit stijlvolle behuizing komt? Onze spots voor buiten zijn de uitkomst voor u. De wandinbouwspots, bijvoorbeeld, kunt u zo onopvallend kiezen als u wilt. Zoals de SLV Brick Mesh-wandinbouwspots. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze buitenverlichting de vorm van een baksteen. Daarmee verandert u uw buitenruimte in een rustig geheel met hier en daar onopvallende, maar broodnodige accentverlichting. De SLV Downunder-serie is daarentegen weer veel opvallender. Dankzij de ingebouwde LED-driver creëert u ook nog eens de ideale verlichting in uw tuin of op uw oprit. Grondspots zijn haast onzichtbaar, en verlichten uw tuin op stijlvolle wijze vanaf de grond. Ideaal voor het subtiel in de schijnwerpers zetten van gevels, bomen, vijvers of tuinkunstwerken.
Tuinverlichting combineren
De tuinverlichting van Lichtdiscounter.nl combineert u heel gemakkelijk. Zo worden verschillende series van de merken die u bij ons in de webshop vindt doorgevoerd door verschillende categorieën. De nostalgische, landelijke Maritiem-serie van Franssen-verlichting bijvoorbeeld, waardoor u authentieke lantaarns kan combineren met net zulke ouderwetse stallampen. Of de ‘Rusty’-serie van SLV, met wandlampen en staande exemplaren. Voor de benodigde grondpinnen, schroeven, verlengstukken en betonankersets bent u bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres. Bekijk onze accessoires en vindt wat u nodig heeft.
Gaat u uw tuin grondig aanpakken en wilt u de tuinverlichting vanaf de basis opnieuw installeren, probeer dan een tuinverlichtingsplan te maken. Hierop geeft u kabels, lichtpunten en stopcontacten aan. Alles in functie van uw tuinontwerp.
Tuinverlichting snel en gemakkelijk bestellen
Bij Lichtdiscounter.nl bestelt u uw tuinverlichting snel en eenvoudig. Wanneer u uw keuze heeft gemaakt, plaatst u de artikelen in uw winkelmandje. Wij zorgen ervoor dat uw bestelling zo snel mogelijk geleverd wordt. Wilt u meer dan 5 artikelen bestellen? Dan kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen, wij bespreken graag de mogelijkheden met u.
Een tuin zonder tuinverlichting is haast niet voor te stellen. Met de juiste tuinverlichting is veel mogelijk en te bereiken, er valt dan ook veel te vertellen over het verlichten van tuinen en buitenruimten.
Het ontstaan van tuinverlichting
Het verlichten van tuinen en buitenruimten gaat ver terug. Het begon met lantaarns met kaarsen, lampenolie en later zelfs op gas. Dit ging dan vooral om grote landgoederen van de gegoede burgerij en openbare ruimten in steden. Vele jaren later toen men zich meer bewust werd van de mogelijkheden van verlichting in de tuin, zagen we de opkomst van elektrische staande buitenlampen en wandlampen. Ze waren veelal van gietijzer in combinatie met glas, en later ook van kunststof gemaakt. Het aantal designs bleef echter beperkt, het was klassiek of eigentijds. De gebruikte lichtbronnen waren over het algemeen standaard E27 of E14 gloeilampen. In de jaren 90 werd, mede door de vele woon- en tuinprogramma’s op televisie, de vraag naar meer keuze in (tuin)verlichting steeds groter. Fabrikanten speelden hierop in door het aanbod almaar uit te breiden. We zien dat vandaag de dag de mogelijkheden met verlichting voor buiten haast oneindig zijn. Zeker met de intrede van LED werd de keuze enorm uitgebreid. LED heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele verlichting met gloei- en spaarlampen. Denk hierbij aan het energieverbruik en aan het formaat. Door LED is het mogelijk geworden om compactere en subtielere armaturen te maken. Een trend van de laatste jaren is de vooruitgang in bediening van de tuinverlichting. Waar het vroeger ging met een standaard wandschakelaar, bewegingsmelder of schemerschakelaar zien we nu de koppeling met domoticasysteem van de woning. De tuinverlichting maakt deel uit van het gehele verlichtingsplan. Vaak is zelfs te bedienen met een handige app op de telefoon of tablet.
Het belang van tuinverlichting
Binnen de tuinarchitectuur neemt tuinverlichting inmiddels een belangrijke plaats in. Met goede verlichting is veel effect en sfeer te behalen. Het zal de beleving van een ruimte grotendeels bepalen wanneer het donker is. Het is daarom dat (tuin)architecten verlichting een integraal onderdeel laten uitmaken van het totaalontwerp. Vanaf het begin wordt er nagedacht over hoe een bepaalde sfeer te reiken in de avond. Een tuinontwerper of tuinarchitect zal naast de ontwerpplannen dan ook altijd een verlichtingsplan opstellen. Hierin wordt beschreven welke sfeer bereikt wordt met de basisverlichting en sfeer- en accentverlichting. Op basis hiervan worden de armaturen gekozen. Natuurlijk is het niet alleen de sfeer die bepaald waar en welke tuinlampen gebruikt worden. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn ook belangrijke aspecten. Tuinverlichting vervult hierbij dan ook een cruciale rol. Denk alleen maar aan een goed verlicht tuinpad naar de entree of gevelverlichting bij het terras. Binnen de tuinverlichting wordt, net als bij binnenverlichting, bepaalde terminologie gebruikt. Hierbij worden de verschillende typen van verlichting ingedeeld in groepen. Bij een goed lichtontwerp is er een balans tussen de basisverlichting, sfeer-en accentverlichting.
Basis tuinverlichting
Zoals de naam al zegt gaat het hier om de basis. Een goede basis van verlichting zorgt dat een tuin praktisch en veilig te gebruiken is. De belangrijke looproutes en entree moeten duidelijk zichtbaar zijn, de oprit goed berijdbaar. De basis tuinverlichting zal hierin voorzien, let er wel op dat het geen overdaad wordt. Een te veel aan verlichting zal zorgen een kermiseffect. Wissel ook af met verschillende soorten armaturen. Geef bijvoorbeeld niet alle tuinpaden rijen met dezelfde staande tuinlampen maar wissel af met tuinspots. Maak hierbij ook een onderscheid in veel en weinig gebruikte paden. Ook afwisseling in hoogte en lichtintensiteit (aantal lumen) zorgen voor een gevarieerde basisverlichting. Naast het praktische aspect is ook veiligheid een belangrijke reden om te kiezen voor verlichting. Het gaat hier dan niet alleen om goed verlichte paden voor de gebruikers, maar ook om ongenode gasten buiten te houden. De basis voorziet hier door donkere hoeken goed te verlichten, al dan niet geschakeld door middel van een bewegingsmelder.
Sfeer tuinverlichting
Als de basis tuinverlichting op orde is kunt u gaan nadenken over de sfeer. Dit als aanvulling op de praktische tuinverlichting. Sfeer tuinverlichting is een ruim begrip, het gaat van dat ene lampje op de tuintafel tot achtergrondverlichting in de tuin. Om te bepalen welke sfeer u wenst te bereiken, is vaak de stijl van het tuinontwerp, woning en interieur de leidraad. Bij een landelijke tuin met glooiende gazons en authentieke klinkers wordt sfeerverlichting anders toegepast dan bij een hypermoderne tuin met strakke vijvers, rechte lijnen en gazons.
Accent tuinverlichting
Een laatste groep binnen de buitenverlichting is de accentverlichting. Deze wordt gebruikt om bepaalde onderdelen binnen de tuin te accentueren. Bijvoorbeeld een LEDstrip onder de vlonder maar ook het tuinspotje gericht op een kunstwerk. Zelfs de verlichting van huisnummer of reclamebord kan onder accentverlichting vallen. De praktische bijkomstigheid is hier dan ook van toepassing. Bij het opstellen van een plan is het ook belangrijk om te bepalen hoe men de tuinverlichting gaat schakelen. Het is namelijk niet de bedoeling dat alles tegelijk aan of uit gaat. Er moet mogelijkheid zijn om te schakelen naar gelang de behoefte. Denk bijvoorbeeld aan praktische verlichting bij het thuiskomen op een donkere winterdag of juiste sfeervolle verlichting tijdens de warme zomeravond op het terras. Het opstellen van een verlichtingsplan vraagt wat inzicht, zelf een eenvoudig plan opstellen is ook zeker te doen. Hier vertellen we je verder meer over.
Soorten buitenlampen
Binnen het pakket van verlichting voor buiten maken we een onderscheid in diverse typen armaturen. Elk met hun eigen specifieke toepassing. Vaak vormt een combinatie van de verschillende vormen een perfecte tuinverlichting. Naast het type is ook de stijl van de lamp een keuzefactor. Om in tuin binnen dezelfde stijl te blijven, hebben veel fabrikanten series ontwikkeld die voorzien diverse typen zoals wandlampen, staande tuinlampen en spots. Zo kunt u variëren zonder dat het kakofonie aan verschillende armaturen wordt. De belangrijkste stijlen zijn onder andere landelijk, industrieel en modern. Bij landelijke tuinverlichting denken we vooral aan stallampen, koper, CorTenstaal en hout. Moderne tuinverlichting is vaak kubistisch, strak in wit of antraciet.
Hieronder worden de soorten tuinlampen kort beschreven, met de mogelijke toepassingen.
Staande buitenlampen
De grootste groep zijn staande tuinlampen, ook weleens bolders genaamd. Ze zijn in vele materialen, design en hoogten leverbaar en worden vaak toegepast als basisverlichting langs paden en opritten. Afhankelijk van het tuinontwerp kunt u bijvoorbeeld voor een hele simpele staande tuinlamp kiezen die het licht naar beneden schijnt en zo verblinding voorkomt. Een staande buitenlamp met apart design kan ook juist een echte blikvanger zijn. Naast het design is ook het materiaal waarvan de buitenlamp is gemaakt een belangrijke keuze; de meeste gebruikte materialen bij staande lampen zijn aluminium, kunststof en RVS. In het verlichtingsplan wordt vaak uitspraak gedaan over de hoogte van de tuinlamp. Staande tuinlampen zijn verkrijgbaar in vele hoogten; langs brede veel belopen tuinpaden en opritten worden vaak lampen van 80-100 cm gebruikt. Bij smalle paden zijn lampen van 30-60 cm veelal voldoende. Hoge tuinlantaarns (+ 200 cm) worden in mindere mate toegepast binnen de gemiddelde tuin. In grotere, parkachtige tuinen zijn ze wel goed toepasbaar.
Wandlampen voor buiten
We vinden wandlampen voor buiten meestal terug aan de gevel bij entree en terras, maar ze zijn breder inzetbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de schutting of aan de pilaren van de poort. Ze zorgen voor een goede verlichting van paden en looproutes. Natuurlijk is de wandlamp voor buiten ook inzetbaar als accent- of sfeertuinverlichting. Door het uitgebreide gamma aan stijlen is er voor iedere tuin of woning een passende buitenlamp te vinden. Van klassiek smeedijzeren wandlamp tot strakke wit spot aan de gevel.
Wandinbouwspots
Een kleine groep binnen de tuinverlichting zijn de wandinbouwspots voor buiten. Ze worden toegepast in buitengevels en tuinmuren. Door het inbouwen vraagt dit wel enige voorbereiding. De ruimte en stroomvoorziening dient op voorhand in orde te zijn. De meeste inbouwspots zijn voorzien van een handige inbouwdoos die ingemetseld kan worden, het plaatsen van de spot zelf gaat dan vrij gemakkelijk. Wandinbouwspots worden veel gebruikt als architecturale verlichting en om looproutes te accentueren. De lichtbundel is vaak naar beneden gericht, hierdoor ontstaat subtiele verlichting. De vormgeving van wandinbouwspots is vaak vrij ingetogen, er zijn vaak geen uitgesproken designs.
Grondspots
Als aanvulling op de praktische tuinverlichting zijn grondspots ideaal. Ze vervullen een rol als accentverlichting door bijvoorbeeld een fraaie boom of gevel aan te lichten. Ze worden ingewerkt in bestratingen en vlonders. Voor iedere toepassingen binnen de tuin is er een passende grondspot verkrijgbaar; van kleine compacte LED spot tot krachtige LED straler om grotere vlakken aan te lichten. Bij de installatie van grondspots dient u wel enkele aandachtspunten in acht te nemen. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Hier zijn tips voor het grondspots aansluiten te vinden.
Tuinspots
Een laatste groep, maar zeker niet onbelangrijk, zijn de tuinspots. Deze groep van richtbare tuinverlichting is vaak voorzien van een grondpin en snoer met stekker. Ze zijn breed inzetbaar om objecten, gevels en bomen aan te lichten in de tuin. Ook hier zien we vaak eenvoudige designs, functie gaat hier voor de vorm. Tuinspots worden vaak onzichtbaar geplaatst tussen beplantingen. LED is bij tuinspots de meest voorkomende lichtbron, zeker nu LED ook grote lichtopbrengst (lumen) leverbaar is.
LED tuinverlichting
Binnen de tuin- en buitenverlichting heeft ook LED zijn intrede gedaan. Het is momenteel de belangrijkste lichtbron in tuinarmaturen. Het heeft dan ook enkele grote voordelen ten opzichte van spaar- en halogeenlampen. Die laatste zijn inmiddels zelfs bijna uitgefaseerd en niet meer verkrijgbaar. Het lage energieverbruik en lange levensduur van LED maken de hogere aanschafprijs op lange termijn ruimschoots goed. Waar vroeger alleen koelwitte (blauwachtige) LED leverbaar was, is LED vandaag de dag niet meer te onderscheiden van het warme licht van halogeen- en gloeilampen. Omdat tuinverlichting vaak lang brandt, is LED de ideale oplossing. We maken bij de keuze van LED is tuinlampen een onderscheidt in twee groepen; Retrofit en Fixed LED. Met retrofit wordt bedoeld de toepassing van LED lichtbronnen in een armatuur welke ontworpen is voor bijvoorbeeld spaar- of gloeilampen. Meestal zijn deze voorzien van een GU, E14 of E27 fitting. Op deze wijze kunt veel tuinlampen omtoveren tot LED tuinverlichting. Om die reden zijn veel armaturen nog verkrijgbaar met een E14, E27 of GU10 fitting. Bijkomend voordeel is dan u zelf uw gewenste lichtbron kunt kiezen en eventueel later vervangen. Let er bij de aanschaf van de LED wel op dat deze toepasbaar is in een gesloten tuinlamp. Door het gebrek aan ventilatie worden ze warmer dan in open lampen, en niet alle LED lichtbronnen zijn hiervoor geschikt en tegen bestand. Fixed LED (geïntegreerde LED) tuinlampen zijn standaard voorzien van een LED in combinatie met de bijbehorende LED driver. Het voordeel hiervan is dat de LED volledig is afgestemd op toepassing in het armatuur. Dit heeft zeker een positief effect op de levensduur van de LED. Vaak zijn ze compacter waardoor kleinere armaturen mogelijk zijn. Een nadeel is dat bij een eventueel defect de tuinlamp niet zelf te repareren is, hiervoor kunt u wel vaak terecht bij de fabrikant of importeur.
230V en 12V of solar tuinverlichting
Bij de aanschaf van tuinverlichting kunt u kiezen uit twee basissystemen; 12 Volt of 230 Volt. Beide hebben voor- en nadelen en hun eigen toepassingsgebied.
12V tuinverlichting
Een 12V systeem werkt door middel van een transformator welke 230V wisselspanning omzet naar 12V laagspanning. Het voordeel van 12V is dat het veiliger is ten opzichte van 230V, waardoor kabels minder diep hoeven te liggen. Tuinverlichting op 12V wordt vaak aangeboden als kant en klare sets van transformator, bekabeling en spots. De spots zijn over het algemeen compact en hebben goede lichtopbrengst. De spots zijn door de connectors gemakkelijk met de kabel te verbinden.
230V tuinverlichting
Buitenlampen op 230V werken op het standaard lichtnet. Ze zijn verbonden met grondkabels en kabelmoffen. De keuze in armaturen is bij 230V veel groter omdat er meer fabrikanten zijn. Wanneer er behoefte is aan hoge lichtopbrengst dan is 230V ideaal. De installatie van 230V tuinverlichting is minder eenvoudig dan 12V. Als het gaat om een enkele lamp is het vrij eenvoudig. Bij de installatie van een volledig verlichtingsysteem is een lichtplan zeker aan te raden. Ook advies en hulp van een erkende installateur kan soms gewenst zijn.
Solar tuinverlichting
Een laatste, opkomende, groep is de tuinverlichting op zonne-energie (solar). Hierbij is de energievoorziening door de zon. Er is dus geen aansluiting nodig op het lichtnet. Zeker in situaties waar geen stroompunt aanwezig is kan het de ideale oplossing zijn. Door de beperkte lichtopbrengst zijn solarlampen minder geschikt als hoofdverlichting. Als aanvulling kunnen solarlampen perfect dienen.