Wat is kleurtemperatuur?
- Geplaatst op
- Door Lichtdiscounter
- Geplaatst in kelvin, kleurtemperatuur, lampkleur, lichtkleur
- 0
Lampen hebben altijd een aanduiding voor de kleurtemperatuur (Kelvin). Maar wat is dat nu precies? Hier een korte uitleg.
Wat is nu eigenlijk kleurtemperatuur?
Bij de keuze van lampen en lichtbronnen komt u vaak de term kleurtemperatuur tegen. Hiermee wordt aangegeven hoe u het licht van een lamp ervaart, warmwit of koelwit. De kleurtemperatuur wordt vermeldt in graden Kelvin (K). Fabrikanten gebruiken vaak kleurcodes. (bijv. 830 = 3000 Kelvin)
De kleur van het licht bepaalt in grote mate de sfeer, een warmwitte gloeilamp geeft een ander effect dan een koelwitte TL-buis. De keuze van de lichtkleur wordt niet alleen bepaald door de sfeer, functionaliteit is ook een belangrijke factor. Bijvoorbeeld; verlichting voor de grafische sector is anders dan bureauverlichting. Hoe hoger de kleurtemperatuur is, des te beter de kleurweergave.
Gloeilampen (2800K)
De gloeilamp wordt vaak gebruikt als referentie voor warmwit licht.
Halogeenlampen (2700K - 3000K)
Ook halogeenlampen geven over het algemeen warmwit licht. Om deze reden zijn ze zeer geschikt als sfeerverlichting in woon- en slaapkamer
Spaarlampen (2700 - 5500K)
De spaarlamp is leverbaar in een grote range van kleurtemperaturen. Hierdoor is deze zowel als sfeerverlichting en als praktische verlichting te gebruiken.
Tl-buizen (2700 - 6000K)
Ook TL-buizen zijn er in vele kleurtemperaturen. Van warmwit tot daglicht. Ze worden dan breed toegepast van sfeervolle basisverlichting tot werklicht in magazijnen en in de grafische industrie.
LED lampen (2700 - 4000K)
Waar LED lampen vroeger een vooral koele uitstraling hadden, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in sfeervolle warmwitte kleuren. En door de hogere lichtopbrengst zijn het goede vervangers voor bijv. halogeenlampen.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...