Grondspots installeren
- Geplaatst op
- Door Lichtdiscounter
- 0
Grondspots plaatsen in uw tuin? Bekijk hier alvast wat handige tips en waar op te letten bij het installeren.
Tuinverlichting: grondspots installeren
De verlichting van uw tuin kan op vele manieren, een daarvan zijn grondspots. Grondspots worden gelijk met het maaiveld in de bodem verwerkt. Dit kan bijvoorbeeld in de oprit van klinkers of in het grind onder een fraaie boom.
12V of 230V grondspots
We maken bij grondspots een onderscheid in spots die werken op 12 Volt (met een transformator) en 230 Volt grondspots. 12V spots zijn veelal kleiner en hebben een lagere lichtopbrengst t.o.v. van 230V grondspots.
Hoe installeer je 230V grondspots?
Vooraleer te starten met de installatie van de grondspots dient u een aantal punten in acht te nemen.
Maak vooraf een lichtplan waarop u kabels en lichtpunten bepaalt. De locatie en ondergrond van de grondspots zijn namelijk van belang. Doordat de spots gebruikt worden in een vochtige omgeving is het belangrijk dat de ondergrond goed drainerend is. Er mag absoluut geen (regen)water stagneren rond en onder de grondspot. zie afbeelding
Onder de grondspot dient u een laag van minimaal 30 cm grof grind aan te brengen. Dit zorgt voor een goede afvoer van water. Kies bij voorkeur voor grondspots met een IP68, deze zijn voldoende beschermd tegen vochtindringing.
Grondspots op 230V worden aangesloten d.m.v. YMVK-AS grondkabel op het lichtnet. Deze kabel, die veelal vanuit de woning vertrekt, moet op minimaal 60 cm diepte liggen. Dit vraagt dus wel wat voorbereiding en graafwerk.
Ter hoogte van de grondspot wordt een gietmof geplaatst. Van hieruit wordt de grondspot verbonden met de YMVK-AS grondkabel. De gietmof zorgt voor een waterdichte verbinding tussen de stugge grijze grondkabel en de soepele kabel van de grondspot.
Let er op dat u de gietmof volledig vult met hars, alleen zo ontstaat een waterdichte verbinding die geschikt is voor ondergronds gebruik. Is dit niet het geval dan kan er vochtindringing plaatsvinden in de kabels.
Nog enkele tips:
1. Gebruik goede spots en het juiste installatiemateriaal.
2. Installeer de grondspots alleen met droog weer, dit voorkomt vochtindringing tijdens de installatie
3. Gebruik voor de verbinding tussen de gietmof en het armatuur een soepele waterdichte rubberkabel. Deze is veel gemakkelijker te stalleren en heeft een betere waterdichting t.o.v. de stugge YMVK-AS grondkabel
4. Test de installatie voordat u de gietmof vult met hars, herstel is nu nog mogelijk.
Twijfelt u of u de installatie van grondspots of tuinverlichting zelf kunt doen, roept dan de hulp in van een erkend installateur. Zij dragen zorg voor een correcte installatie.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...